Tuesday, August 19, 2008

Negaraku


Hmm...tup tap - tup tap dah dalam bulan merdeka pun kita...aaarr... tak lama lagi kita suma akan bersama2 menyambut Hari Kemerdekaan yang ke - 51...mungkin ramai yang dah tahu dan mungkin ada sekelumit manusia yang tidak pernah atau ambil tahu tentang dari mana asal usul lagu kebangsaan negara kita yang tercinta....MALAYSIA....jadi dengan semangat patriotik yang tinggi(cewahhh)....di sini ada la sikit sejarah macam mana terciptanya lagu kebangsaan negara kita...Lagu Negaraku dipilih daripada lagu rasmi negeri Perak. Lagu Trang Bulan, yang berasal daripada Pulau Mahé di Kepulauan Seychelles, telah dibawa pulang oleh Raja Abdullah setelah baginda selesai menjalani hukuman dibuang negeri ke Kepulauan Seychelles, kerana didakwa bersubahat membunuh Residen British, JWW Birch. Lagu Trang Bulan ciptaan penggubah Perancis, Pierre Jean de Beranger (1780-1857) ini, kemudiannya telah diberikan seni kata baru dan dinamakan "Allah Lanjutkan Usia Sultan" seterusnya dijadikan lagu rasmi Negeri Perak Darul Ridzuan.

Lagu rasmi negeri Perak "Allah Lanjutkan Usia Sultan" ini telah dipilih menjadi lagu kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu oleh jemaah hakim yang diketuai oleh YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 5 Ogos 1957. Upacara pemilihan lagu kebangsaan ini berlangsung di Dewan Polis Depoh, Kuala Lumpur.

Sebanyak 4 buah lagu telah diperdengarkan oleh Pasukan Pancaragam Polis Diraja. Lagu Allah Lanjutkan Usia Sultan telah terpilih. Keputusan jemaah hakim ini kemudian telah dikemukakan kepada Majlis Raja-raja Melayu.

Setelah dipersetujui, kerajaan telah mengeluarkan tawaran RM1,000 kepada pengubah untuk mencipta seni katanya. Tawaran ini telah dimenangi oleh Encik Saiful Bahri dan lagu kebangsaan 'Negaraku' gubahan beliau terdapat dalam 3 versi.

Lagu Negaraku telah ditukar rentak kepada rentak yang lebih rancak oleh Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia ke-4. Lagu Negaraku berentak baru dipersembahkan buat kali pertama pada sambutan Ambang Merdeka di Dataran Merdeka tengah malam 30 Ogos 2003.

Lagu Negaraku berentak baru itu dimainkan selepas Perdana Menteri Malaysia yang keempat, Tun Dr. Mahathir bin Mohamad melaungkan "Merdeka" sebanyak tujuh kali.

Lirik Negaraku berentak baru masih sama. Cuma permulaan lagu itu perlahan seperti irama lagu Negaraku yang asal dan selepas itu, pergerakannya akan bertambah laju.


Lirik negaraku

Negaraku
Tanah tumpahnya darahku,
Rakyat hidup
bersatu dan maju,

Rahmat bahagia
Tuhan kurniakan,
Raja kita
selamat bertakhta,

Rahmat bahagia
Tuhan kurniakan.
Raja kita
selamat bertakhta


Bagaimanapun penerimaan rentak baru ini agak hambar. Malah ada yang menyamakan tempo lagu baru seperti lagu sarkis. Pada Julai 2003 akhbar Malaysia menyatakan bahawa lagu Negaraku akan ditukar sekali lagi dan liriknya akan ditukar dari Negaraku kepada Malaysiaku.

Terdapat bantahan ramai dan pertukaran nama dibatalkan, tetapi lagu Negaraku diubah dan dikembalikan kepada tempo pra-1992 oleh pengubah Wah Idris.

1 idea sahaja:

Pentas Teater JSBN said...

"Selamat Datang!" - "Welcome Home!"
Salam Hormat - Sekapur Sireh

Hidup Bersama

Kita sudah sampai di lereng amat indah,
di bawah pelangi, dalam ufuk yang masih mencabar;
dan kita ikhlas berjanji untuk bermaruah,
tenang dalam segala uji cabar dan debar.
Kita mencari hanya yang tulen dan jati,
sekata hidup, mengerti dan berbudi.

Kita wajar mendaki lagi kerana puncak yang jauh.
Dalam gelora dan taufan tak tercalar tekad kita
kerana kemerdekaan mengasuh kita bersuara dalam sopan,
yakin menyanggah musuh, tulus menambah kawan,
inti tunggak dan menara kebahagian.
-A. Samad Said


"SELAMAT DATANG! - WELCOME HOME!"

P.T mengucapkan Selamat Datang kepada semua Jurulatih Seni Budaya Negara (JSBN)
ke laman web yang diberi nama: "PentasTeater,JSBN"
di web: http://pentasteaterjsbn.blogspot.com/

Nota:
Sila maklumkan;

Nama Anda:
Nama Pena:
Nama Glamour: (Jika ada, he he he)
Nombor JSBN & Negeri:

Nombor JSBN & Negeri anda adalah yang paling penting sekali.
Sila maklumkan Nombor JSBN dan Negeri seperti yang tertera pada Kad Kuasa anda.
[Contoh: No.JSBN: 0888 Selangor]

Sebarang kemusykilan bolehlah diajukan kepada P.T di e-mail: pentasteaterjsbn@gmail.com

Nota lagi:
Untuk mewujudan laman web "PentasTeaterJSBN" ini,
pihak P.T ada merujuk kepada semua pihak yang berwajib
dan P.T dinasihatkan untuk menggunakannya
secara berhemah dan bijaksana.
Jadi kita MESTI pandai untuk menjaganya
dengan berhemah, bijaksana dan beretika.

Berhemah, Bijaksana & Beretika. Ketiga-tiga Perkara tersebut sudah kuat untuk menjadi Undang-undang Kefahaman atau "Rules & Regulations"
atau "Term & Conditions" kepada "PentasTeater,JSBN" yang kita sayangi.

Salam Hormat.
-P.T

P/s: Tak sabar menanti kehadiran semua Jurulatih Seni Budaya Negara untuk menjenguk-jenguk ke pentas karya kita ini. Weeeeeee....
Selamat datang kepada semua jurulatih!
-P.T